A gyorséttermek előnyei, hátrányai

Harap6

Harap6

Gyorskaja káros hatásai

2017. május 24. - Harap6

Azt hitted, hogy csak az alsóbb testrészeidet befolyásolja a gyorskaja ? Tévedsz! Íme 5 dolog, amit az agyaddal tesz.

1. Kulturálatlanná tesz. Ha kulturált akarsz lenni, akkor szokj le a gyorskajáról! Ezek a fajta ételek ugyanis elősegítik, hogy kevésbé értékeld a művészet és a zene szépségét – állítja a Torontói Egyetem új tanulmánya. Hogy miért van ez így? A gyorskaják a gyorsaságot és az azonnali jutalmazást idézik az agyunkba, és ezek mind türelmetlenekké tesznek minket.

2. Csődbe visz. Már az is megingathatja a józan gazdasági ítélőképességedet, ha csak elsétálsz egy gyorsétterem előtt. Ezt egy kísérlet bizonyítja, akinek szereplői 40 százalékkal hajlamosabbak voltak a gyors, ám rosszabb jövedelmezőségű hasznot választani, amikor egy gyorsétterem mellett álltak.

3. Éhesebbé tesznek. Sok gyorsétteremlánc hasonló színösszeállítást használ már a logójában is. Ez nem puszta véletlen! Kutatások azt mutatják, hogy a sárga és piros kombinációja felgyorsítja az emésztésed.

4. Depressziót okoz. A magas cukor- és zsírtartalmú ételek megváltoztatják az agyunk kémiai aktivitását, és visszahúzódást, depressziót váltanak ki, ha abbahagyjuk a gyorsétterem-diétát.

5. Függővé tesz. Patkányokkal való kísérletezés során kiderült, hogy a krémmel töltött édességek nagyobb aktivitást mutatnak az állatok agyának élvezeti részén, mint a kokain vagy a morfin.

Ezen kívül a gyorskaja természetesen a testedre sincs jótékony hatással, amint a philadelphiai gyógyszerészeti egyetem kutatói be is bizonyítottak. Azt vizsgálták, hogy mi történik, ha az emberek egy héten át csakis gyorsételeket esznek. Hat egészséges férfi jelentkezett is a tesztre, akik 7 napon keresztül napi 6000 kalóriányi pizzát, hamburgert és ezekhez hasonló egészségtelen kajákat fogyasztottak. Az eredmény pedig még a vártnál is durvább lett, a testük ugyanis már 2 nap alatt betegségek és az oxidatív stressz jeleit mutatta, a végére pedig több, mint 3,5 kilóval lettek nehezebbek. Sőt, már az inzulinrezisztencia tünetei is kivétel nélkül jelentkeztek náluk, ami pedig a 2-es típusú cukorbetegség fő okozója.

„Bebizonyítottuk, hogy az átlagos amerikai étrendet követve az egészséges, nem túlsúlyos emberek már 2 nap alatt komoly tüneteket produkálnak.” – mondta Salim Merali, a kutatás egyik vezetője a Daily Mailnek. Társa, Guenher Boden azt is hozzátette, hogy a vizsgálat valójában csak az amerikaiak étkezési szokásait követte, ugyanis ők rengeteg gyorsételt fogyasztanak. A kísérlet vezetői most azt remélik, hogy ez az eredmény felhívja a figyelmet ezek káros hatásaira, és hozzájárul ahhoz, hogy az emberek kevesebb pizzát, hamburgert és hasonló egészségtelen dolgokat egyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://harap6.blog.hu/api/trackback/id/tr6612538471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint Leveleki 2017.05.25. 13:55:49

Ilyet !!!!! El se hiszem bakaki

Hollós Endre 2017.05.26. 22:02:51

Jelezném a szerkesztőség felé, hogy a harmadik pontot kihagyták.

Harap6 2017.05.29. 20:33:41

@Hollós Endre: Köszönjük, hogy szóltál. Javítottuk!

Boros Kitti 2017.05.30. 23:14:11

rossz ezekbe belegondolni, de sajnos van benne valami.. :( :/

Hollós Endre 2017.06.05. 19:34:22

Eleg sokkolo ezt olvasni. Lehet jobb errol nem tudni, mert ugy se birom megallni, hogy egyszer-egyszer ne egyek sajtburit vagy egy szelet pizzat.
süti beállítások módosítása